Bedreiging
Sinds 1950 is het aantal bruinvissen bij ons sterk verminderd. Mogelijke oorzaken voor deze achteruitgang zijn overbevissing en vervuiling. Door overbevissing is er minder haring beschikbaar, één van de favoriete prooien van de bruinvis. Ook vervuilende stoffen die in zee terechtkomen (pesticiden, zware metalen), zorgen ervoor dat de dieren verzwakken en eventueel sterven.
Sinds 1995 komen opnieuw meer bruinvissen voor in het Belgische deel van de Noordzee. Een mogelijke reden hiervoor is de verbetering van het voedselaanbod, gekoppeld aan een voedseltekort in meer noordelijke gebieden waardoor de populatie naar onze kustwateren opschoof. Er zouden ongeveer 300 000 bruinvissen in de hele Noordzee rondzwemmen.
Er spoelen regelmatig bruinvissen aan. Tussen 1990 en 1996 werden per jaar ongeveer vijf gestrande bruinvissen gevonden, maar het aantal bleef stijgen. In 2011 spoelden zelfs 116 bruinvissen aan. Een aantal hiervan was verdronken in warrel- of kieuwnetten. Deze lange netten worden op de zeebodem gezet om vissen te vangen, maar veel bruinvissen raken er ook in verstrikt en verdrinken.
|