|
Galloway |
|
Beschrijving
De Galloway, van oorsprong een Schots ras, is een primitief rund dat ingezet wordt bij de begrazing en het beheer van natuurgebieden. Het heeft een typisch krullende vacht met een kleur die varieert van bruin tot zwart. Het is een winterhard, en wat men noemt, zelfredzaam rund: men heeft er weinig omkijken naar, het hoeft niet gemolken te worden en heeft geen hulp nodig bij het kalveren. Het is een sociaal dier dat in kuddeverband leeft.
|
Biodiversiteit
Door hun kieskeurige manier van eten bevoordelen Galloways de groei van kruiden tussen het gras, waardoor meer soortenrijke weiden ontstaan. Ook in bos en struweel “grazen” ze van takken en hout, zodat het bos op een aantal plaatsen verjongt. Vele insecten, vlinders en dus ook vogels en kleine zoogdieren profiteren daarvan. In grotere gebieden zorgt hun eetgedrag, de plaatselijke natuurlijke bemesting en het maken van paden (zgn. wissels), voor een mozaïeklandschap met grasland, struweel en bosjes. In tegenstelling tot handmatig beheer (lees: maaien en kappen) is met deze grazers minder voorspelbaar welk effect het grazen zal hebben.
|
Bedreiging
Galloways zijn relatief tam maar best vermijdt men dat ze opgejaagd worden door bv. honden of dat ze bijgevoederd worden. Voorzichtigheid is dus altijd geboden. Is er een probleem met onze eigen inheemse koeien, vraag je je af? Helemaal niet. Daar waar het kan slaan lokale boeren en natuurverenigingen de handen in elkaar op voorwaarde dat er een beperkt aantal dieren wordt ingezet per hectare. De klassieke boerenkoe is vaak evenwel niet goed bestand tegen de wat ruigere natuur die voorkomt in natuurgebieden. Galloways kunnen daar van nature veel beter tegen.
|
Wist je dat?
Momenteel worden in de Vlaamse natuurgebieden van Natuurpunt zo’n 650 Galloways ingezet. In de Waalse natuurgebieden die Natagora beheert, zijn dat er een 40-tal. Daarnaast helpen ook IJslandse pony’s, Hebridean schapen, Schotse Highlandrunderen, Limousin e.a. met het graasbeheer.
Gallowayvlees wordt soms te koop aangeboden. Liefhebbers spreken van een heerlijk, zacht en sappig vlees. Geïnteresseerd? Ga eens kijken op deze website, en klik door op Natuurpunt.
|
Meer weten?
Wil je meer weten over de Galloway, klik dan hier. Wil je meer weten over oude dierenrassen in het algemeen, klik hier.
© foto: Luc Smets
|