NL | FR

Woonkamer

In veel huizen is de lucht door diverse oorzaken binnen ongezonder dan buiten. Zo kan de lucht bijvoorbeeld te droog of juist te vochtig zijn.
 

Vochtproblemen

Veel huizen hebben te kampen met vochtproblemen die veroorzaakt worden door optrekkend grondvocht, regeninval en vocht, die wij als mensen dagelijks produceren door te ademen, te zweten, te wassen en te koken. Op plekken waar de luchtvochtigheid hoog is, ontstaan schimmels en groeit de populatie huisstofmijten. Te droge lucht kan bij mensen huiduitslag en verkoudheden veroorzaken.

ontdek

In je woonkamer vind je ongetwijfeld wel eens een lieveheersbeestje. Deze kleine kevertjes bestaan in vele vormen en kleuren. Je kunt ze herkennen aan hun kleur, hoeveelheid stippen en tekening op het halsschild. Het aantal stippen zegt overigens niets over de leeftijd van het lieveheersbeestje. De bekendste soorten die je in huis aantreft, zijn het zevenstippelig lieveheersbeestje en het tweestippelig lieveheersbeestje (dat ook wel eens vier stippen kan tellen).

De laatste jaren ontmoet je in je huis misschien wel eens een ongewenste nieuwkomer : het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Dit vraatzuchtige kevertje is uit China ingevoerd om in de tuinbouw te worden ingezet. Jammer genoeg verorbert deze Aziaat ook onze inheemse lieveheersbeestjes. Van oorsprong overwintert het diertje in grotten. In België zoekt het echter huizen op om de winter door te brengen. Zoals zijn naam doet vermoeden, komt het in vele kleurvormen voor, van oranje met vele zwarte stippen, oranje zonder stippen, zwart met twee rode stippen, …

Lieveheersbeestjes kunnen verrassend uit de hoek komen. In Amerika werden ooit eens 42 miljoen overwinterende lieveheersbeestjes bij elkaar gevonden! Wist je trouwens dat een lieveheersbeestje tot 3000 bladluizen per maand kan eten?


 

 

 

Huis

Huis

Hoe help je de biodiversiteit in je huis?

tuin

Tuin

Hoe help je de biodiversiteit in je tuin?

straat

Straat

Hoe help je de biodiversiteit in je straat?

 


Deel