Dood hout
Als je in een natuurlijk en niet door de mens onderhouden bos wandelt, zal je zeker merken hoeveel dood hout er ligt, in de vorm van dode bomen of dode takken in struweel. Dit dode hout is voor vele dieren, zwammen en planten levensnoodzakelijk.
In en tussen dood hout leven allerlei dieren, zoals kevers, vliegen, spinnen en pissebedden. Ze vinden hier de ideale schuilplek. Verstopt tussen de schors en in dood hout overwinteren ook vele insecten. Onder een grote takkenbos wordt het nog gezelliger. Verschillende soorten insecten, maar ook muizen en kleine roofdieren zoals de wezel en de bunzing maken er gebruik van.
Zwammen of schimmels vormen een apart rijk, zoals planten, dieren en bacteriën. Binnen dit rijk is er een enorme variatie aan vormen en levenswijzen. De zwammen die we met het blote oog kunnen bekijken bestaan uit een verborgen zwamvlok die seizoensmatig vruchten vormt. Die verspreiden hun sporen en zorgen daarmee voor de voortplanting.
De paddenstoel zoals de bekende vliegenzwam is dus de vrucht van een zwam, net zoals appels de vruchten van de appelboom zijn. Zwammen kunnen meer dan duizend jaar oud worden en een immens grote ondergrondse zwamvlok vormen. Ze hoeven niet elk jaar vruchten te vormen om in leven te blijven, vaak slaan ze een paar jaar over.
Een bos takken of een nestkastje?
Een grote hoop takken is een perfecte overwinteringsplaats voor insecten. Maar als je dit te slordig vindt, kun je ook kastjes ophangen voor insecten. Er zijn kasten voor de hoornaar, oorwormen, gaasvliegen, hommels, solitaire bijen en lieveheersbeestjes.
Insecten beschermen je groenten
Oorwormen en gaasvliegen zijn voor de schadelijke insecten de perfecte biologische bestrijders, die je zeker in de buurt van je groentetuin wilt. Zo’n kastje heeft geen grote invliegopening zoals een nestkast voor vogels maar heeft kleinere openingen en verschillende kleine compartimentjes.
Gaatjes boren
Veel solitaire bijen maken hun nest in gangetjes en holletjes. De bijen zijn niet agressief en steken niet dus je loopt geen risico, integendeel zij zorgen voor de bestuiving van bloemen, struiken en bomen. Heb je weinig dood hout in de tuin, dan kun je op een eenvoudige manier nestgelegenheid voorzien voor de bijen door in een schijf of blok hout gaten te boren. Je maakt gaten met verschillende diameters, van drie tot acht millimeter, zo diep mogelijk uitgeboord maar wel aan de achterzijde dicht.
Stokjes trekken beestjes aan
Naaldhout is minder geschikt als nestholte omdat het hars eruit lekt. Hang of plaats deze houtblok op een zonnige, liefst droge plek. Wanneer de opening is afgesloten met een beetje klei weet je dat je huurder er is ingetrokken. Je kunt ook gebruikmaken van stukken riet, bamboe en vlier om solitaire bijen en andere insecten aan te trekken. Bundeltjes van deze stokjes hang je op een droge, zonnige plek. Let erop dat de stokjes aan één kant dicht zijn.
Huis
Hoe help je de biodiversiteit in je huis?
|
Tuin
Hoe help je de biodiversiteit in je tuin?
|
Straat
Hoe help je de biodiversiteit in je straat?
|
|
|
|